viernes, 21 de agosto de 2009

LA ESPERADA VISITA 11-8-09

El triunfo de la muerte Brueghel

Hi ha records que son part de la nostra pell. Creixen amb nosaltres i sobreviuen als forats de la memoria.Molts tenen la teva olor, la de quan de petits ens traduïes els sorolls de la nit, i feies la nostra por de nens innòcua i fonedissa. Ens has deixat forces empremtes, petits secrets per desfer nusos.Hem observat, però no sempre hem sabut fer nostre, la teva manera d´entendre les persones. Enemiga de les baralles i dels crits, ens has ensenyat la importancia d´escoltar, de saber posar-se en el lloc de l´altre. S´ha de passar pàgina, ens deies sovint quan alguna cosa no sortia bé. Pero les pàgines a nosaltres de vegades s´enganxen als dits i pesen tonelades. Aquesta pàgina, la de la teva absencia, serà dificil de girar.
Presonera d´una malatía llarga i cruel, l´has asumida amb elegancia, amb una dignitat i generositat admirables. Sempre els demés abans que tú. Sempre una frase per els altres: ja heu dinat? preguntaves a les noies que et cuidaven.Gracies ha sigut la paraula que més has dit quan ja t´en quedaven ben poques. Gracies sempre, gracies a tots el que miraven de fer-te la vida mes fàcil.No et mereixies aquests darrers anys. No senyor. Ningú menys que tú. I s´ens ha fet duríssim veure que no podiem fer res mes per ajudar-te, per alleugerar aquell patiment abominable. Ara per fi has deixat de patir i això ens fa contents, encara que ara estem tan tristos que no s´ens noti. Ningú mor del tot si té algú que el recordi, vull pensar. Vius i viuràs en nosaltres doncs, en el record de tot alló que et feia tan especial, que et donava una magnitut humana dificil de trobar. Es un adeu relatiu, mama. Ens seguirem trobant allà on perviuen els petits tresors que guardem dins els plecs de la memoria.

16 comentarios:

Er Tato dijo...

Jamás he hablado ni leído el catalán -o el mallorquí, perdona mi ignorancia-, más allá de unas pocas palabras. Por eso me ha llamado poderosamente la atención que este texto en el que le dices hasta pronto a tu madre lo haya leído y sentido de un tirón.

Ara per fi has deixat de patir i això ens fa contents, encara que ara estem tan tristos que no s´ens noti. Hermosas palabras.

Un fuerte abrazo

Gemma dijo...

"Vius i viuràs en nosatres" -és tal com dius- en els somnis i els records, tots ells ben presents -per sort- a la nostra vida diària, tan feta de memòries. El dolor passarà (quan hagi de passar), i restarà el consol dels records joiosos que deixen sempre les persones que estimem quan se'n van. Ho sento molt, Araceli.
Un petó ben fort

iliamehoy dijo...

Una vida que ha merescut la pena, de les que dónen sentit a tot plegat. L'absència fa mal, però sempre és més suportable si el record t'acompanya.
Una abraçada i gràcies també per compartir-ho.

BB dijo...

Yo solo me abrazo a ti y a tu pena
que no puede medirse, pero que
hoy se hace tan honda, tan profunda.
Pero, las madres, nunca se van,
permanecen eternamente fundidas
en nuestra piel, que era suya,
en esa caricia, esa mirada, esa
dulce palabra...
No, jamás se van.
No hablo catalán, pero tu carta,
la emoción me ha hecho entenderla,
para llorar contigo.
Un abrazo fuerte
BB

Amaia dijo...

Em sap greu,Araceli,quan se'n va un dels progenitors,es mor una petita part de la nostra ànima.Descansi en paus,doncs!

Reyes dijo...

Yo he entendido casi todo, también.
Y sólo te puedo decir que te mando un abrazo y decirte que si mi hija dijera la mitad de cosas que dices tú aquí, cuando yo me muera , me iría muy contenta pal otro lao.
Ya sabes lo que creo , vamos y venimos , y no entendemos nada , pero hay un trasfondo tremendo de aceptación aun con tristeza.
La sentirás a ratos.
Un beso y ánimo .

NáN dijo...

Un enorme abrazo de amistad asentada, Araceli.

lologuit dijo...

De Javier Lorenzo Candel, albaceteño, poeta
...
"Y ser capaz de esperanzar al hombre
en ese empeño de convertir en luz
la sombra que, en las amanecidas,
describe la hojarasca encima de su lecho;
y hacer en la conciencia de la tierra
en ese declinar y volver a los blancos destellos de los lirios,
una herramienta fiel al paso de los hombres" ...
nada( ni la poesía) ni nadie, ayuda en el dolor al perder a la madre. Hay que sufrirlo dentro, sin reparos. A caso el tiempo cure la herida...

Jaht dijo...

El recuerdo habitará el espacio vacío. Te aseguro que se sienten muy cerca los muertos queridos. A veces te arropan, a veces te sonríen; siempre dan ganas de vivir para dar fe de que existieron.

Olga B. dijo...

Un abrazo.

Isabel dijo...

Pensar en la persona que ha sido, con las cualidades que la describes, siempre es un bálsamo para el dolor.

Un abrazo en el duelo inevitable.

Lo siento.

Araceli Esteves dijo...

Muchas gracias a los que habéis pasado por aquí a dejar vuestros abrazos en forma de letras.Han llegado y han caído como agua de mayo. La muerte, incluso la que se espera largamente, aquella que se presenta para cortar cadenas, deja la realidad en suspenso.
"Nunca más" es demasiado tiempo.
Abrazos.

Fernando Valls dijo...

Lo siento mucho, Araceli, pero tienes que darle cuerda inmediatamente a la realidad. Con mucho cariño.

Marta Sanuy dijo...

Llego tarde pero tengo muchas ganas de mandarte mi abrazo también, gordo.
Ahora empieza otra cosa, la presencia de la ausencia que vendrá cargada de regalos, ya veras

El Viajero Solitario dijo...

Lo siento de veras, Araceli. He estado un tiempo alejado de los blogs, pero, aunque tarde, no quiero dejar de enviarte un fuerte abrazo.
Besos.

Anónimo dijo...

Mis respetos.

Atreyu15